Saturday, April 17, 2010

Say Thank You

Terima kasih diucapkan kepada pembaca yang sudi menanti dan meneruskan penghayatan terhadap cerpen menjejak sirna. Disamping itu saya telah menguploadkan bab 6 dan bab terakhir iaitu bab 7. Saya ucapkan terima kasih sekali lagi dan saya berharap ada kritikan dan komen yang membina untuk diri saya untuk menjadi seorang bakal penulis. InsyaAllah.....=))

Read more...

Bab 7

A

ku cukup berbangga pada tahun itu kerana cukup bersejarah bagiku. Segala persiapan untuk aku mendaftarkan diri sebagai mahasiswa semuanya diuruskan olehku sendiri. Aku tak mahu mak dan ayah bersusah payah demiku lagi biarlah aku lakukan semuanya. Aku nak mak dan ayah tidak pening kepala untuk menguruskanku. Setelah semuanya selesai, keluargaku membuat sedikit kenduri kesyukuran dan solat hajat yang aku sendiri menjadi imamnya. Aku mengharapkan agar sewaktu pembelajaran di UPSI nanti tidak mendatangkan masalah kepadaku dan aku senang mengikuti pelajaran disana. Aku juga memohon kepada tuhan agar aku tidak mudah hanyut dibuai gelora sosial yang mana aku juga tahu aku lemah dalam menghadapi situasi ini. Kekadang aku sering terlena seandainya aku jauh dari Yang Esa. Itulah yang aku pohonkan dari tuhan agar dibenteng dengan kekuatan iman, dengan kesedaran dan harapan keluarga menghantarku belajar serta banyak mengorbankan segala-galanya demi masa depan anak-anak. Sambil berdoa aku menangis mengenangkan sejarah aku yang terdahulu, susah senang dialam sekolah yang kadang-kadang aku tidak membawa duit kesekolah, membayangi diriku sewaktu aku kecil yang sudah pandai mengasuh adik sewaktu mak dan ayah pergi kerja untuk mencari nafkah demi kami adik beradik. Aku terkenangkan semua itu. Ditambah pula memandangkan ayah seorang perantau yang tidak ada sesiapa untuk berpaut sewaktu susah. Semua itu cukup menyentap perasaanku dan bisa mengalirkan air mata. Ayah, aku berjanji akan menaikkan martabat keluarga kita yang sering dipandang rendah oleh masyarakat. Lepas orang belajar nanti ayah dah tak usah kerja lagi. Kataku pada ayah. Biarlah orang menyara adik-adik yang masih bersekolah. Tiba-tiba air mata ayah gugur setelah aku mencium tangannya seusai sahaja solat hajat.

Tanggal 30 haribulan Jun pada tahun 2007 aku bertolak menuju ke Ipoh dan bermalam di rumah Mak Cik di Jelapang. Aku dan keluargaku berhenti rehat disana setelah beberapa jam dalam perjalanan sambil melihat banjaran titiwangsa yang amat mengasyikkan. Aku merentasi kawasan dingin tanah tinggi Cameron dan sempat merasai buah strawberi yang segar dari ladang. Sayur yang dijual amat murah dan bunga-bungaan yang menghiasi amat memukau mata yang memandangnya. Itulah kata orang tua-tua ”jauh perjalan, luas pemandangan”. Disamping itu dapat kurasakan kebesaran ciptaan tuhan yang amat menakjubkan. Setelah empat jam perjalanan maka aku dan keluarga sampai di rumah makcik. Badan yang penat, seluruh sendi badan merasai lenguh yang singgah di otot tubuhku membuatkan diriku terasa tidak bermaya.

Pada keesokan paginya pada 1 Julai 2007 aku bertolak dari Ipoh menuju ke Kolej Za’ba dimana aku perlu mendaftarkan diri disana. Masanya adalah jam 9.00 pagi. Jadi aku bertolak seawal jam 7.00 pagi dari sana untuk sampai ke tanjung Malim. Sesampai sahaja disana aku melihat ramai orang uang datang dari pelbagai negeri tanpa mengira dari Perlis sampai Sabah. Semuanya ada. Begitulah perasaan ku bercampur dengan rasa bangga dan hiba apabila aku bakal ditinggalkan bersendirian nanti. Setelah aku mendaftarkan diri aku perlu melihat rumah yang akan kududuki nanti. Rumahnya ialah di KZ E 302 dimana ianya terletak di tingkat tiga. Aku membawa keluarga melihat tempat yang akan ku tinggal bagi semester yang pertama sesi pengajian 07/08 nanti.

Akhir sekali sebelum seluruh ahli keluargaku berangkat pulang aku berpelukan dengan ayah dan mak. Air mata ayah dan mak gugur lagi tatkala mahu meninggalkan ku. Dia sempat berpesan kepadaku agar belajar rajin-rajin dan jangan lupakan segala pesan yang mak berikan sebelum datang belajar dahulu. Lantas itu jugalah air mataku menitis mengenangkan keluarga tersayang disaat perpisahan kami. Aku mengucup wajah mak dan ayah kerana selama empat tahun aku belajar disini. Sirna yang kujejaki akhirnya kudapati setelah ranjau dan duri ketempuhi. Begitu payah dan sukar dalam memahami erti sebuah kehidupan dalam menggapai makna sebuah kejayaan.

Read more...

Bab 6 dan Bab 7.......

Bab 6

T

anggal 17 Mei 2005 aku melanjutkan pelajaran di tingkatan enam dalam aliran kemanusiaan. Aku bersekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Chiku kerana sekolah lamaku tidak ada tingkatan enam. Jadi aku terpaksa bersekolah di sekolah tersebut. Suasana dan persekitaran yang baru dan teman satu sekolah dahulu ada bersama ku. Aku tak berasa kekok untuk menyesuaikan diri di sekolah baru. Lagi pula ada diantara pelajar di sekolah baru itu yang aku dah mengenali mereka sewaktu sekolah menengah dahulu melalui program yang aku libatkan diri. Diantaranya seperti Sharkawi bekas ketua pengawas, Rosmariani, dan lain-lain lagi. Program orientasi bagi pelajar tingkatan enam rendah banyak membantuku untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran sekolah. Aku mengambil subjek Ekonomi, Bahasa Melayu, Pengajian Am, Sejarah dan Sastera. Pada tanggapan pertamaku tentang subjek ekonomi amatlah susah kerana seniorku berkata demikian. Pada permulaanku melihat buku teks Mikroekonomi dan Makroekonomi cukup melemahkan semangat ku untuk mempelajari subjek tersebut. Dengan grafnya yang bersimpang siur, dengan formula yang membuatkan aku loya melihatnya. Itulah persepsiku pertamaku terhadap subjek ekonomi. Namun pesanan dari guru matapelajaran itu namanya Cikgu Zakaria cukup membuatkan ku minat terhadap subjek tersebut. Dengan pengajaran yang disampaikan didalam kelas cukup membuat aku tertarik dengan matapelajaran lain. Kalau subjek lain tidak menjadi masalah bagi aku kerana aku dah ada basic dalam mempelajari subjek itu.

Awak semua sebenarnya beruntung menjejaki ke tingkatan enam, kerana kaki awak dah selangkah menjejaki tangga universiti. Pesan cikgu Zakaria kepada semua pelajar dalam kelasku. Sedikit sebanyak beliau telah menyuntik semangat kami semua untuk meneruskan pelajaran sewaktu berada dalam tingkatan enam. Biarpun ramai kawanku yang memasuki tingkatan enam dahulu telah melanjutkan pelajaran ke politeknik, UITM, dan sebagainya. Aku tak kisah semua itu. Apa yang penting aku mesti meneruskan pelajaranku dalam tingkatan enam. Sekali melangkah aku tidak akan berpaling namun perjalan harusku teruskan. Biarpun dugaan yang mendatang, ujian yang menimpa, ku pasrahkan pada Yang Esa dimana dia yang telah menentukan segala-galanya.

Stelah beberapa minggu berlalu, hanya yang tinggal dalam kelasku seramai 20 orang. Empat lelaki dan enam belas orang perempuan. Sharul Anuar, Usop dan Mak lan yang tinggal. Itulah jejaka yang menghiasi kelas 6 A 3 termasuk aku sekali. Walaupun kami tidak ramai lelaki, namun kelas tetap bingit dengan telatah Usop yang sentiasa menghiburkan. Walaupun begitu, cikgu kelas aku pada waktu itu ialah cikgu Siti Fatimah. Sifatnya cukup lembut dalam mengajar dan mendidik kami semua. Sentiasa memberi semangat untuk belajar supaya kami semua dapat melanjutkan pelajaran ke ipt. Setelah sekian lama kami belajar tibalah kami diuji dalam peperiksaan pertengahan tahun. Pengetahuan pelajar akan duji dalam peperiksaan ini. Sejauh mana mereka membuat persediaan untuk peperiksaan yang sebenar. Peperiksaan tersebut diadakan pada bulan Jun. Genap dua minggu kami menjalani ujian tersebut maka berakhirlah ujian tersebut. Setelah keputusan dikeluarkan, aku didapati tidak lulus semua mata pelajaran. Namun aku tidak kecewa dengan keputusan tersebut kerana aku tahu aku kurang persediaan dalam menghadapinya. Guru kelasku amat kecewa dengan keputusanku, sedangkan aku pada waktu itu memegang jawatan sebagai Ketua Pelajar di sekolah. Setelah berleter panjang kini giliranku pula untuk dibarainwash oleh cikgu.

”Irwan, kalau awak ada sijil sebanyak mana pun ianya tidak akan ada nilai walau sedikit pun sekiranya awak tidak dapat masuk U”. Leternya dengan nada kecewa. Mukaku mula merah menahan malu akibat leterannya itu. Disitu aku mulai sedar akan tanggungjawabku yang sebenar. Aku tekadkan semangat untuk membuktikan bahawa aku mampu untuk bersaing dengan kawanku yang lain. Mulai minggu aku aku telah menubuhkan kumpulan untuk belajar bersama-sama. Dengan itu, aku teruskan sehingga peperiksaan yang sebenar. Aku mula menunjukkan peningkatan didalam peperiksaan percubaan STPM dengan mendapat tiga prinsipal. Aku bersyukur usaha berbaloi setelah dibasuh oleh beberapa orang cikgu yang lain.

Setelah sekian lama belajar, akhirnya aku mula menempuh peperiksaan yang sebenar. Pada permulaanya, aku memohon restu dari kedua orang tuaku dan mintak diorang supaya sentiasa berdoa dan mngadakan solat hajat bagi setiap kertas yang akan aku duduki. Selain dari itu, aku juga mohon restu dari semua guru yang mengajarku. Alhamdulillah, aku memanjatkan rasa syukur kepada tuhan kerana aku berasa tenang dalam menjawab peperiksaan pada tahun tersebut. Aku juga mengucapkan terima kasih kepada semua yang telah mendidikku sewaktu aku belajar di sekolah tersebut, biarpun hanya satu tahun setengah aku berada disekolah namu banyak pengalaman yang aku kutip dan timba sewaktu berada disana.

Cuti sekolah bermula setelah aku selesai menduduki peperiksaan. Aku mengambil masa tersebut dengan bekerja sebagai pengait buah kelapa sawit bersama dengan orang kampungku sebelum aku berhijrah ke kota. Duit itu aku simpan dan berikan kepada ibuku untuk membeli keperluan harian. Sekurang-kurangnya aku dapat mengurangkan beban kedua orang tuaku kerana aku tahu ramai lagi adik-adikku yang lain masih bersekolah.

Bermulanya tahun 2007, aku telah berhijrah ke Selangor untuk bekerja disana sementara menunggu keputusan STPM ku keluar. Aku berjaya mendapatkan kerja sebagai Cleaner kapal terbang di Kuala Lumpur International Airport (KLIA). Aku bekerja disana selama tiga bulan setelah aku berjaya menduduki temuduga untuk ujian Medsi dalam melanjutkan pelajaran ku dalam bidang pendidikan. Aku pulang ke kampung dengan memberitahu ibuku, dan dia cukup berbangga biarpun temuduga itu belum pasti lagi aku dapat melanjutkan pelajaran dalam bidang tersebut. Sinar cahaya semakin memancarkan cahayanya dalam hidupku setelah salah seorang kawan menghantar sms supaya aku memeriksa keputusan samada aku berjaya atau tidak untuk melanjutkan pelajaran di ipt. Setelah beberapa minit menunggu akhirnya aku memeriksa handsetku dengan melihat isi yang terkandung di dalamnya. Setelah aku membaca aku teruskan mendapatkan ibu yang sedang memasak didapur dan kucium pipinya dan tanpa ku sedari air mataku mengalir sebagai tanda gembira dan bercampur dengan segala-galanya dengan memberitahu ibuku bahawa aku berjaya melanjutkan pelajaran di Universiti Pendidikan Sultan Idris dalam bidang Pendidikan Bimbingan dan Kaunseling. Aku sempat melihat dari kelopak mata ibuku terdapat air jernih yang bertakung mengenangkan anak pertamanya dapat melanjutkan pelajaran ke ipt. Kerana itulah harapannya semasa dia menghantarku belajar di sekolah. Aku masih ingat lagi pesan mak.

Wan, mak tiada harta untuk ditinggalkan. Maka hanya ada kemampuan untuk memberikan kau ilmu. Itulah kata-kata mak yang sering terngiang dalam kotak fikirku tatkala aku lemah dalam menghadapi dugaan sewaktu belajar dahulu. Seterusnya aku mencium pipi ayah dan air matanya juga mengalir sebagai tanda gembira dengan berita itu. Ayah tak sangka anak ayah dah nak jadi bakal cikgu. Itulah yang ayah selalu doakan. Kata ayah padaku.

Read more...

Anda Pengunjung Ke.....

  ©Template by Dicas Blogger.